Rick

Een werkdag van Rick Egelmeers: ‘Je hebt altijd eer van je werk’

Schilderen, glaszetten en houtreparatie. Het is zomaar een greep uit het werk dat onze mensen dagelijks uitvoeren. Maar wie zijn die mensen die dagelijks door wind en weer op pad gaan? En, hoe ziet een dag van hen er eigenlijk uit? We vroegen het aan Reijnders-schilder Rick Egelmeers uit Overloon (24).

Rick, hoe laat gaat jouw wekker?
“Mijn wekker gaat tussen 06.30 uur en 06.45 uur. Soms zelfs eerder, afhankelijk van waar ik naartoe ga. Ik vertrek thuis met de bedrijfswagen naar Venray, waar ik een collega ophaal. Vervolgens rijden we naar onze klus toe.“

Met welke klus ben je nu bezig?
“Op dit moment ben ik in Hout-Blerick bezig bij appartementencomplex Gregoriushof. We werken al jaren samen met deze vereniging van eigenaren. Dat doen me we met ons optimaal plan, waarbij we ervoor zorgen dat we preventief onderhoud verrichten en het complex altijd in een goede onderhoudsstaat verkeerd.”

Wanneer begint de werkdag echt?
“Om 07.45 uur gaan we aan de slag. Maar niet voordat ik samen met mijn collega een bakje koffie heb gedronken. Daarom zijn we ook altijd ruim op tijd aanwezig. Ik werk inmiddels al een paar jaar samen met mijn collega Marcel. Dat bevalt me erg goed. We werken prettig samen en helpen elkaar, maar zijn ook in voor een dolletje.”

Welke spullen zet je klaar of heb je bij?
“We hebben schuurpapier, plamuur en een emmer om mee af te wassen mee. Daarnaast een grote emmer met schilderspullen en andere gereedschappen. En natuurlijk een radio. Vooraf overleggen we dan wat we die dag gedaan willen hebben.”

Die radio hebben schilders vaak aan, hoe zit dat bij jou?
“Dat is bij ons niet anders. Net zoals het drinken van een kopje koffie een ritueel is, geldt dan ook voor de radio. Die staat de hele dag aan. Om 10.00 uur gaat standaard het foute uur van Q-Music aan. Als dit afgelopen is, gaan we over naar Nederlandstalige muziek. Die staat voor de rest van de dag aan, dus je kunt je wel voorstellen dat wij flink meezingen. “

Hoe zien jullie pauzes eruit?
“We hebben bij iedere klus een eigen keet tot onze beschikking. Daar eten we en kunnen we materiaal opbergen. In de pauze gaat natuurlijk meteen het koffiezetapparaat aan en draait het tosti-ijzer overuren.”

Waar kijk je naar uit als je ’s morgens naar een klus gaat?
“Ik vind vooral de afwisseling in het werk erg leuk. Het gaat van particuliere klussen naar grote appartementencomplexen en van scholen tot ziekenhuizen. Je komt op veel verschillende plekken, dat maakt het nooit saai. Daarnaast ben je veel in contact met andere mensen.”

Bij Reijnders werk je veel zelfstandig, klopt dat?
“Ja, dat is ook een van de redenen waarom ik het hier zo goed naar mijn zin heb. Je krijgt hier de vrijheid, maar er wordt wel verwacht dat je zaken zelfstandig organiseert. Dat is voor ons heel prettig werken.”

Hoe sluit je een dag af?
“We overleggen dan met de bewoners en maken afspraken voor de volgende dagen, zodat zij precies op de hoogte zijn wanneer we er zijn en wat we gaan doen en zo min mogelijk last van ons hebben. Verder zetten we dan onze spullen alvast klaar, zodat we de dag erna snel van start kunnen.”

Met wat voor gevoel ga je na een werkdag naar huis?
“Wat ik mooi aan dit vak vind, is dat je altijd eer voor je werk hebt. Je ziet hoe mooi alles er weer uit komt te zien. Als de bewoners of eigenaren van een complex dan ook nog complimenten geven over het werk dat ik geleverd heb, kan mijn dag niet meer stuk.”

Hoe laat ga je naar huis?
“Ik ga meestal rond een uur of 17.00 uur naar huis. Als ik thuis ben, staat vaak het eten klaar. Op dinsdag en donderdag ga ik daarna meteen door naar de training. Ik woon in Overloon, maar voetbal in het eerste van SV Venray. We spelen eerste klasse en trainen op dinsdag en donderdag en op zondag spelen we een wedstrijd.”

Dat klinkt alsof je lange dagen maakt?
“Soms is het inderdaad wel vermoeiend als ik na een werkdag ’s avonds ga trainen. Zeker omdat ik de hele dag al in beweging ben geweest. In de avonden die ik vrij heb en in de weekenden ga ik graag op pad met mijn vriendin of mijn vrienden.”

Rick
Terug naar overzicht