Ramon

Zingende schilder Ramon Barents na 33 jaar nog steeds fluitend naar het werk: ‘Dat zegt genoeg’

Reijnders bestaat uit een team van enthousiaste, gemotiveerde medewerkers. Eén van hen is Ramon Barents. De Venraynaar, die als de zingende schilder menig feesttent op de kop zet met zijn Duitse schlagers, begon al op zijn 17e bij Reijnders. 33 jaar later gaat hij nog steeds fluitend naar het werk. “Volgens mij zegt dat wel genoeg”, aldus Ramon.

Met Gertjan is inmiddels de derde generatie aan het roer bij Reijnders. Ramon maakte ze alle drie mee. Het meeste werkte hij samen met Gerard. “Voor mij iemand met een enorme betrokkenheid, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Dat heb ik altijd enorm gewaardeerd.” Ramon is nu hartstikke blij met Gertjan als werkgever. Ook hij toont veel betrokkenheid. “Gertjan spreekt bijvoorbeeld over collega’s en niet over werknemers. Dat is voor mij veelzeggend.”

Vernieuwend
“Daarnaast organiseert hij veel. Extraatjes die niet hoeven, maar wel super gewaardeerd worden. Bijvoorbeeld de aandacht voor jubilarissen en de jaarlijkse feesten. Dat is iets wat ik aan de jeugd probeer over te brengen. Het is niet vanzelfsprekend dat zoiets gedaan wordt, dat heb ik wel geleerd”, zegt Ramon. Maar ook de innovatie, positieve en vernieuwende sfeer waar Gertjan voor staat, is duidelijk merkbaar. “Dat vernieuwende zit er wel in ja! Het is een cliché, maar stilstand is achteruitgang. Daar is iedereen zich hier van bewust.”

Parijs
Oorspronkelijk wilde Ramon, die zo’n vijf keer in de week in de sportschool te vinden is, reclameman worden. Maar het liep anders. Hij werd schilder. Op zijn 17e belandde hij bij Reijnders. “Daarna ben ik nog vier jaar één dag in de week naar school geweest om mijn diploma te halen en vervolgens heb ik een jaar mijn dienstplicht gedaan. Daarna ben ik weer teruggekeerd bij Reijnders.” Zijn meest bijzondere project? “Dertig jaar geleden zijn we voor een standbouwer naar Parijs gegaan om daar te schilderen. Stond ik daar ’s morgens in de metro met mijn schilderskloffie. Gave ervaring was dat!” Ramon noemt ook de renovatie van het oude klooster De Kruuze en het schilderen van een mooi huis in Berg en Dal als mooie opdrachten. “Hele fijne mensen die het enorm waarderen dat je er bent. Dat geeft veel voldoening.”

Duitse Schlagers
In zijn vrije tijd is Ramon veel te vinden op podia in heel Nederland. Als Duitse schlagerzanger zet hij al ruim twaalf jaar feesttenten op de kop. In 2011 bracht hij zelfs een cd uit. “Prachtig om te doen. Ik kom door heel Nederland, zeker in oktober.” Zo heb ik ooit opgetreden tijdens een studentenavond in hartje Amsterdam, prachtig was dat.” Tijdens het schilderen wil hij ook wel eens een nummertje zingen. “De klanten worden meestal wel blij van zo’n vrolijke schilder”, zegt Ramon die stelt dat het zingen hem veel brengt. “Het geeft me veel voldoening om de mensen blij en gelukkig te maken.”

Variatie en creativiteit
Ramons hart gaat nog altijd sneller kloppen van het schilderwerk. “De variatie in ons vak is super. Iedere dag is anders. Maar ook het contact met mensen is leuk. Het omgaan met verschillende klanten heeft me ook veel mensenkennis opgeleverd.” Het liefst is hij regelmatig op een andere locatie. “We komen bij ziekenhuizen, kinderdagverblijven, scholen, grote appartementencomplexen, noem maar op. Die diversiteit, het creatief bezig zijn en het buiten werken vind ik de mooiste dingen van ons vak.”

Ramon
Terug naar overzicht