Toon

'Het wordt altijd mooier'

1970. Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de Europacup I, Paul McCarney maakt bekend dat The Beatles uiteengaan en de eerste editie van Pinkpop vindt plaats. Maar het is ook het jaar dat Toon Kusters uit Well als 15-jarige begint als schilder. Ruim 50 jaar later is daarin niets veranderd. “Het is een mooi vak. En: je komt nog eens ergens.”

Ervaring
Een rugzak vol met ervaring. Toon weet waar hij het over heeft. Zijn liefde ligt bij het onderhoud en bij het particuliere werk. “iets opknappen. Daar word ik blij van. Van begin tot eind betrokken zijn bij het hele proces. En het voordeel is: het wordt altijd mooier.”

Na de LTS begon Toon met schilderen. Maar daar bleef het niet bij. Talloze cursussen en opleidingen volgde hij. “Ik doe ongeveer alles dat met onderhoud te maken heeft: behangen, glaszetten en timmeren. Het is leuk om verschillende dingen te doen en daar het resultaat van te zien.”

Zo vader, zo zoon
Ook Sebastiaan, zoon van Toon werd schilder. Sterker nog: ze werken beiden bij Reijnders. “Dat had ik nooit verwacht. Hij volgde een totaal andere opleiding. Van de een op de andere dag vroeg Sebastiaan of hij ook bij Bos (het bedrijf dat Reijnders in 2021 overnam) kon werken. Nou: zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels werkt Sebastiaan ook alweer ruim 12,5 jaar hier. Hoe dat gaat? Goed hoor. Ik heb er geen moeite mee. Het is toch wel bijzonder dat je samen met je zoon bij een werkgever werkt. Dat komt niet zo vaak voor.”

Pensioen
Toon werkt sinds 2021 bij Reijnders, de 25 jaar daarvoor bij Bos Schilderwerken. Daar werd hij flink in het zonnetje gezet met zijn 25-jarig jubileum (‘feesten organiseren kunnen ze daar wel’). Een volgende mijlpaal zit er niet meer in, want begin 2023 gaat Toon met pensioen. Dan is het mooi geweest. Aftellen? Welnee, zegt Toon. “Ik heb geen moeite met werken. Schilderen is een mooi vak. Anders had ik niet ruim vijftig jaar gedaan.”

Toon
Terug naar overzicht